5 sfaturi pentru un post sanatos

Exista o serie de moduri de a posti. Uneori, postul inseamna evitarea anumitor tipuri de alimente, cum ar fi carbohidratii sau grasimile. Alteori, inseamna doar reducerea caloriilor in general. Apoi, exista tipul de post in care nu mananci (sau, uneori, nu bei) deloc timp de o zi sau mai mult. Postul intermitent (intermitent fasting) a devenit un trend in randul persoanelor care vor sa slabeasca, neavand nicio legatura cu religia. Intermitent fasting inseamna sa mananci doar intr-un anumit interval orar, sa spunem 12:00-20:00, iar in restul de 16 ore, de exemplu, nu mananci nimic. Acesta este postul 8:16.

Ce trebuie sa stii inainte de a incepe sa postesti

Daca planuiesti un post in care nu mananci deloc, iata cinci sfaturi pentru a-ti mentine sanatatea si nivelul de energie.

1. Incepe usor

Poti reduce treptat consumul de alimente si bauturi timp de cateva zile – sau chiar saptamani – inainte de post. In caz contrar, inceperea brusca a unui post va fi un soc pentru organismul tau.

„Nu manca trei mese complete pe zi cu gustari intre mese si apoi, brusc, nu mai manca intr-o zi”, spune Dr. Zein. „Daca organismul tau este obisnuit cu realimentarea regulata, s-ar putea sa iti fie greu sa iti mentii nivelul de energie in timpul postului.”

Si mentine un aport scazut de zahar pe masura ce te indrepti spre un post. Incarcarea cu prajituri si ceai dulce inainte de post nu este o idee buna. S-ar putea sa te simti plin si satisfacut la inceput, dar cand glicemia scade brusc o ora sau doua mai tarziu, s-ar putea sa iti fie extrem de foame si sa te simti slabit. Pentru a avea suficienta energie pe termen lung, fa-ti plinul de carbohidrati complecsi (cum ar fi pastele, orezul si cartofii) si proteine (cum ar fi carnea si fasolea).

2. Bea multa apa

Unele posturi religioase restrictioneaza toate alimentele si bauturile, inclusiv apa, ca parte a observatiei. Daca, totusi, liniile directoare ale postului tau permit consumul de apa, mentinerea hidratarii te va ajuta sa eviti deshidratarea, sa iti mentii nivelul de energie si sa diminuezi efectele secundare precum durerile de cap, crampele si iritabilitatea.

3. Reducerea activitatii

„Nu este o idee buna sa faci exercitii fizice intense atunci cand nu mananci si nu bei”, spune Dr. Zein. „Daca nu intentionezi sa iti refaci nutrientii pentru o perioada de timp, pastreaza-ti energia pentru activitatile zilnice vitale.”

4. Planifica din timp pentru medicamente

Inainte de a posti, discuta cu medicul tau despre cum sa iei medicamentele. Unele medicamente – cum ar fi cele pentru tulburarile de convulsii – sunt esentiale si nu ar trebui sa incetezi sa le iei in timpul postului. Alte medicamente ar trebui sa fie luate cu alimente. „Atunci cand oamenii au rezultate adverse in urma postului, de multe ori este din cauza ca nu si-au luat medicamentele corect”, afirma Dr. Zein.

5. Renunta usor la el

La sfarsitul postului, refa-ti treptat caloriile. In loc sa te apuci imediat de mancat, repartizeaza acele calorii pe urmatoarele doua mese. Acest lucru este mai bine pentru ca te va ajuta sa eviti schimbarile rapide ale glicemiei si oboseala asociata cu consumul unei cantitati mari de alimente.

Chiar si atunci cand urmezi aceste sfaturi, totusi, un post prea lung poate fi periculos, iar postul prea lung poate provoca deshidratare, stres mental si tulburari de somn. De asemenea, exista diferite beneficii pentru sanatate si riscuri asociate cu diferite tipuri de post, in functie de restrictiile pe care le urmezi si de cat timp.

Articole recomandate

Lasă un răspuns